16 Ağustos 2011

Kuzu Etli Terbiyeli Nohut



Özellikle Anadolu Sofralarında nohut ve kuzu etinin başrolde oynadığı bir çok yemeğe şahit olabilirsiniz. Yuvarlama, Tıkliye, Şiveydiz ve Lebeniye gibi bir çok yöresel lezzet benzer tatlarda karşımıza çıkabiliyor. İşte bu benzer tadı yakalamak için çok basit şekilde yaklaşık 45 dakika içerisinde süper bir lezzet yaratabilirsiniz. Besin değeri ve kalorisi yüksek bir sebze olan  nohutu daha çok tüketmemiz gerekiyor.  Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. 100 gr. nohut 360 kalori, yaklaşık 20 gr bitkisel protein, 5 gr. yağ ve 61 gr. karbonhidrat içerir.

Malzemeler:
  • 3 çorba kaşığı tereyeğı
  • 1 büyük kuru soğan
  • 3 diş sarmısak
  • 500 gr kuzu kuşbaşı
  • 1 bardak su
  • 1 büyük konserve haşlanmış nohut (420 gr)
  • 500 gr süzme yoğurt
  • Tuz, karabiber, nane, pul biber
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı un
Öncelikli olarak 2 çorba kaşığı tereyeğını tencerede eriterek eti kavurmaya başlıyoruz. Etler bir miktar sotelendikten sonra soğan ve sarmısağı da ekleyerek sotelemeye devam ediyoruz. Bu sırada taze çekilmiş karabiber ile lezzetlendirebilirsiniz. Ardından süzmüş olduğumuz konserve nohutu ve bir bardak suyu ekleyerek yaklaşık 20 dakika kaynatıyoruz. Etler bu süre içerisinde yumuşamış olacaktır. Bir taraftan süzme yoğurt, yumurta ve un ile homojen bir karışım elde ediyoruz ve bu karışımı yavaş yavaş tencereye ekliyoruz. Kalan 1 çorba kaşığı tereyağını eriterek içerisinde nane ve pul biberi çeviriyoruz ve bu karışımı da yemeğe ekleyerek 1 taşım kaynatıyoruz. Yemeği 10-15 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis ediyoruz. İçerisine eklediginiz suyu arttırarak ve kuşbaşı etleri iyice didikleyerek bu yemeği çorba olarak da servis edebileceğimizi alternatif olarak not etmekte fayda var. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder