16 Ağustos 2011

Ev Yapımı Pide



Yapılması zor zannedilen, ama aksine bir o kadar kolay yapılabilen bir lezzet var bugün mutfağımda. Dışarıda yemek yediğimiz zaman en garanti seçeneklerden biridir her zaman için pide. Bir çok değişik çeşitte karşımıza çıkan pideyi hemen hemen her şehirde, her semtte bulabilmek de mümkün. Ama gel gelelim evde yapmaya kimsenin kalkışmadığını görüyorum.  Hamur işlerinde ölçü her zaman için karıştırılan bir konudur, özellikle un ölçüsü yanlış hesaplanırsa bazen tarifler tutmayabiliyor. 
Ben ölçü olarak 100 ml = 60 gr olarak, yani 100 ml'lik bir bardağı silme doldurduğumuzda 60 gr un'a karşılık geldiğini kabul ediyorum.

Malzemeler:
Hamur için:
  • 600 gr un
  • 300 ml su
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 çay kaşığı hazır maya
  • 2 çay kaşığı tuz
Harç için:

  • 300 gr kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 1 orta boy domates
  • 2 tane sivri biber
  • Tuz ve karabiber

Öncelikle hamuru hazırlıyoruz. Hamur için ayırdığımız tüm malzemeyi büyük bir kabın içerisinde karıştırıyoruz ve yogurmaya başlıyoruz. Hamur elinize çok sert geliyorsa ara ara elinizi ıslatarak yogurmaya devam edin. Yaklaşık 10 dakika yoğurduktan sonra hamurun üzerini yağlıyoruz ve nemli bir bez ile üzerini örtüyoruz ve en az 1 saat dinlendiriyoruz.

Diğer yandan kıymanın içerisine bir soğan ve bir domatesi rendeliyoruz. Sivri biberleri de doğrayarak karışıma ilave ediyoruz. Son olarak da tuz ve biberini ekleyerek harcı hazılamış oluyoruz.

Kabaran hamuru 6 eşit parçaya ayırıyoruz. Unladığımız tezgahın üzerine parcadan birini yuvarlayarak koyuyoruz. İnce uzun olacak şekilde hamuru açıyoruz, iç malzemesini koyarak kenarlarını kıvırıyoruz ve 180 dereceye ısıttığımız fırına yerleştiriyoruz. İç malzemesi pişip kenarları sarımsı bir renk alana kadar pişiriyoruz. Pideyi yumurtalı tercih edenler, üzerine yumurta kırarak 3-4 dakika daha fırında tutmak gerekiyor. Fırından çıkan pidelerin kenarlarına tereyağı sürerek servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder