19 Aralık 2010

YILBAŞI YEMEĞİ (KUZU BUT + İÇ PİLAV)


Aralık ayının ortasını çoktan geçtik bile, hepimiz yılbaşı için bazı planlar yapmaya başladık. Kimimiz yılbaşı gecesini dışarıda, kimilerimiz ise evde ailesi veya arkadaşları ile kutlamayı düşünüyor. Tabii evde olduğumuzda akıla gelen ilk soru "Ne pişireceğim?" oluyor. İşte yılbaşı öncesi sizler için hazırladığım ilk tarif Kuzu But ve yanında İç Pilav. Bu tarifin özelliği hem hindi gibi fırında uzun süre pişirmeyi gerektirmemesi hem de daha az kişi misafir etseniz dahi kolaylıkla ölçüleri ayarlayabilmeniz. Evet yine lafı fazla uzatmadan malzemeleri saymaya başlıyorum.

Malzemeler:
  • 1 Kuzu But (kasap tarafından kemikleri temizlenmiş)
  • Tuz, Karabiber, Kırmızı Toz Biber
  • Yarım Limon

 İç Pilav için:
  • 2 bardak Jasmine Pirinç
  • 2,5 bardak Et Suyu
  • 2 çorba kaşığı Çam Fıstığı
  • 2 çorba kaşığı Kuş Üzümü
  • 1 orta boy Kuru Soğan
  • 1 çorba kaşığı Tereyağı
  • Yarım demet Dereotu
  • 1 adet Kesme Şeker
  • Tuz, Karabiber, Yenibahar

Malzemelerin az olmasına aldanmayalım, pişirmek yaklaşık 1 saat kadar sürüyor. Kasaptan But'u alırken tüm kemiklerini ayırmasını istiyoruz çünkü bunları kaynatıp iç pilav ve ete katacağız. But'un bir yüzeyi daha yağlıdır. Yağın bir kısmını da kasaba aldırmanız gerekiyor. Ancak tamamını almaması gerekiyor, eti kurutmak istemeyiz. Başlarken eti bir tabağa koyup tüm yüzeyini tuz, karabiber, kırmızı biber ve limon ile ovalıyoruz. Etin bütünlüğünü koruması için, iplik yardımı ile koli paketler gibi bağlıyoruz. Bu işlem tamamlanınca et pişmeye hazır hale gelmiş oluyor. Çelik tencereye eti yağlı kısımı alt tarafa gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Kapak kapalı olarak orta büyüklükteki ocakta, orta alev boyu ile pişiriyoruz. Alt kısımı bir miktar renk değiştirince etin diğer yüzünü çeviriyoruz. Etin iki yüzünü de sürekli çevireceğimiz için tek tarafını çok pişirmek için beklememize gerek yok. Tencerenin dibi çok az tutması ete lezzet katacaktır, ama sürekli takip mutlaka lazım. Tencerenin dibi kurudukça, et suyundan birkaç kaşık etin üzerine gezdiriyoruz ve kapağı tekrar kapatıyoruz. Bir süre sonra tencere dibinde karamelize bir tabaka oluşabilir. Bu karamelize tabaka üzerine et suyu döktükten sonra etin tabanı ile tencerenin dibini temizliyor ve diğer tarafını çeviriyoruz. Bu işlemleri toplam 60-70 dakika eti pişirecek şekilde devam ediyoruz.

İç Pilav için pirinçi ılık suda bekletiyoruz. Tencereye tereyağını koyuyoruz. Pilavı et suyu ile yapacağımızdan dolayı tereyağını sadece 1 çorba kaşığı kullanmak yeterli oluyor. İnce kıydığımız soğanı ve çam fıstığını tereyağında kavuruyoruz. Daha sonra pirinci, kuş üzümünü ve şekeri de katarak kavurmaya devam ediyoruz. Ardından da et suyunu, tuz, karabiber ve yenibaharı  ilave ederek kaynattıktan sonra altını en kısık hale getiriyoruz. Pilav suyunu çekip göz göz olduğunda demlenme zamanının geldiğini anlıyoruz.Kıyılmış dereotunu da ekleyerek tencereyi bir bez yardımıyla örtüp 10-15 dakika demlenmeye bırakıyoruz. Evet tüm konuklarınızın ve sizlerin beğeneceğini umduğum yemek o kadar da zor değilmiş aslında. Herkese afiyet olsun ve şimdiden nice seneler diliyorum.

2 yorum:

  1. Bu tarif gerçekten harika oldu sevgili Ati, inşallah yeni yıla agzımızda bu tad ile gireriz.
    Çok tesekkur ediyorum ve gönlüne sağlıklar diliyorum.
    Ender Baran

    YanıtlaSil
  2. süper bir yemekti, en kısa zamanda yeniden davet edilmeyi bekliyoruz.

    YanıtlaSil