27 Eylül 2010

Hıçın - Çerkez Böreği

Dün eşimle yaptığımız domates konserveleri ile güzel bir akşam yemeğini de hak etmiştik. Aklıma çerkezlerin ünlü böreği Hıçın'ı yapmak geldi. Hıçın et veya patates(Gardoş) olarak ikiye ayrılıyor. Biz bugün etli olanını yapıyoruz.

Malzemeler:
  • Yarım kilo Un + 1 su bardağı Su + Tuz (Hamur için)
  • Yarım paket hazır maya
  • 250 gr Kıyma
  • 3-4 diş Sarmısak
  • 2 Orta boy Soğan
  • 1 çay bardağı su
  • Karabiber
  • Tuz
  • Pul Biber
  • Tereyağı


Önce yarım kilo unu bir kaba alıyoruz üzerine bir tutam tuz, yarım paket mayayı ve 1 su bardağı suyu ekleyerek yoğuruyoruz. Ele yapışmayan bir hamur haline geldiğinde üzerini nemli bir bez ile örterek ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz.

Diğer tarafta başka bir kaba soğanları ve sarmısakları rendeliyoruz. Üzerine kıymayı tuz, bolca karabiber ve bir tutam kırmızı biberi ekleyerek hafifçe yoğuruyoruz. Yaklaşık 1 çay bardağı kadar suyu da ekleyerek karışımı tamamlıyoruz. Karışımımız hafif sulu görünmeli. Daha sonra mayalanan hamuru iki parçaya bölüyoruz. Bir parçasını pişireceğimiz tepsinin çapından 2-3 cm geniş olacak şekilde açıyoruz. Tepsiyi tereyağı ile yağladıktan sonra açtığımız hamuru tepsiye yerleştiriyoruz. İçerisine hazırladığımız karışımın tamamını çiğ olarak hamura seriyoruz. Hamurun tepsiden taşan fazlalıklarını içe doğru kıvırdıktan  sonra hıçın pizza görünümüne geliyor ve 200 derecelik fırına sürüyoruz. Bu şekilde kıyma pişene ve kenarları sararana kadar pişiriyoruz. Bir yandan da hamurun kalan yarısını, kıymalı kısımı kapatacak şekilde açarak üzerine kapak olarak kapatıyoruz ve üzerine tereyağı sürerek tekrar fırına veriyoruz. Bundan sonra yapmamız gereken tek şey sabredip üzeri pişene kadar beklemek. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...