03 Kasım 2010

Kuru Patlıcan Dolması (Kuşbaşı Etli)



Geçen haftalarda yaptığım Gaziantep ziyaretinde satın almış olduğum kuru patlıcanları ve sumak ekşisini daha yeni kullanma şansım oluyor. Evet bugün Antep ve çevre illerinde sıklıkla yapılan yöresel bir tat olan Kuru Patlıcan Dolması var Ati'nin Mutfağı'nda.  Gaziantep çarşısı beni herzaman mıknatıs gibi kendine çekiyor. Dilediğiniz çeşitte baharatlar, kurutulmuş binbir çeşit ot ve tabi fıstık ile baklava. Uçağın kabul ettiği ölçüde çantalarımı ve ellerimi doldurarak İstanbul'a döndüm.  Bu kadar çene yeter, dilerseniz malzemeleri yazmaya başlayayım.

Ana Malzemeler:
  • 25 adet Kuru Patlıcan
  • 2 baş Kuru Soğan

İçi için:
  • 500 gr orta yağlı kuşbaşı et
  • Yarım demet maydonoz
  • 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Her dolma için 1 tatlı kaşığı pirinç 
  • 200 gr konserve domates
  • Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber, 
  • 2 baş Soğan
  • 4 diş sarmısak
Sos için:
  • 1 Yemek kaşığı Biber salçası
  • 2 Yemek kaşığı Sumak ekşisi
  • 3 Yemek kaşığı Zeytinyağı

İlk yapacağımız şey içerisine 1 kaşık tuz attığımız tencerede su kaynatmak. Kaynamış olan suya kuru patlıcanları ve kabuğu soyulmuş 2 baş soğanı koyuyoruz ve 15 dakika yumuşamalarını bekliyoruz. Bu arada içini hazırlamaya koyulabiliriz.  Fark ettiğiniz gibi dolmayı kıyma ile değil kuşbaşı et ile yapacağım. Kasaptan aldığım kuşbaşı eti evde daha da küçük zar kadar parçalar hale getiriyorum ve derin bir kaba aktarıyorum. Bir kenarda ise 25 dolma için 25 tatlı kaşığı pirinci bir kapta ılık su ile iyice yıkayarak bekletiyorum. 2 baş soğanı yemeklik ince ince kıyarak et ile karıştırıyorum. Üzerine salçaları, kıyılmış maydanozu, dövdüğüm sarmısakları ve baharatlarını ekleyerek iyice yoğuruyorum. Ellerimiz yemeğe değmeden lezzetli olmuyor bu meret malesef :)

15 dakika kaynayan kuru patlıcan ve 2 baş soğanı tencereden alıp soğuk suya koyuyoruz. Bir kaç dakika soğuk suda bekleyen patlıcanları süzülmeleri için bırakıyoruz. Soğanlarıda kat kat ayırıyoruz. Haşlanan soğanları patlıcanların iç çeperini kaplamak için kullanacağız. Pişirmeyi yapacağımız tencerenin dibine Zeytinyağını ve sumak ekşisini koyarak iyice eritiyoruz. Patlıcanın birini alıp iç çeperini sogan ile kaplıyoruz ve hazırladığımız harç ile dolduruyoruz. Patlıcanların 3/4'ünü dolduruyoruz, fazla doldurursak pişerken içerisinden taşacaktır. Diğer patlıcanlarıda aynı şekilde doldurarak tencereye açık kısımları üst tarafa gelecek şekilde dolduruyoruz. Patlıcanların yarısı hizasına gelecek kadar sıcak su ekleyerek 1 taşım kaynatıyoruz. Daha sonra altını kısarak yaklaşık 45-50 dakika pişiriyoruz. Pişen dolmalardan porsiyon seçiminize göre bir tabağa alıyoruz,üzerine ise içerisine dereotu kıyılmış sarmısaklı yoğurt dökerek servisimizi yapıyoruz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder