29 Kasım 2010

Roesti (Röşti)


Ati'nin mutfağında bugün yayınlayacağım tariflerden biri, İsviçre mutfağından bir lezzet olan Roesti, yani bizdeki adı ile Röşti. Yapımı çok kolay ve lezzetli olan bu yemeği dilerseniz ana yemek yanında garnitür, dilerseniz de kavaltıda değişik bir lezzet olarak sunabilirsiniz. Yapımı sırasında dikkat edeceğimiz bir kaç küçük nokta dışında da oldukça basit bir tarif.

Malzemeler:
  • 3 adet Orta boy Patates
  • 150 gr Rende Kaşar
  • Tuz, Karabiber, Pul Biber ve Rende Muskat
  • 2 Çorba kaşığı Süt
  • 4 Çorba kaşığı Zeytinyağı
Öncelikle patatesleri kabukları ile beraber haşlıyoruz. Haşlanan patatslerin kabuklarını soyarak genişçe bir kabın içersine rendenin büyük kısmı ile rendeliyoruz. Ardından orta arlı ateşe oturttuğumuz teflon tava içerisine zeytinyağını koyuyoruz. Rendelediğimiz patatesin yarısını tavanın dibine bastırarak döşüyoruz. Üzerine rende kaşarı ve baharatları koyduktan sonra kalan patates rendesi ile üzerini kapatıyoruz. Patateslerinizin boyutlarına göre uygun genişlikte bir tava seçmeniz gerekiyor, aksi taktirde kaşarlar patateslerin arasından akarak görünüm açısından sıkıntı yaratabiliyor. Tavaya tüm malzeme konduktan sonra sütü de ilave ederek tavanın üzerine ağırlık olması açısından bir tabak yerleştiriyoruz. Patatesin alt kısımı çıtır olarak kızardığında tavayı ters çevrerek pişmiş olan kısımı tabağa yatırıyoruz, ardından da tabaktaki kısımı tavaya doğru kaydırarak çevirme işlemini tamamlıyoruz. Çevirme işlemi tamamlanınca tekrardan biraz  bastırıyoruz. Üzerine tabak kapatırsanız çıtırlığını kaybedeceğinden, çevirme işleminden sonra tabak ile işimiz bitiyor. Diğer tarafı da kızarınca Röşti'miz yenmeye hazır. 5 dakika soğumaya bırakmak faydalı olacaktır. Afyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder